Torej ženin, za seboj imaš že najpomembnejši in najtežji korak, ki se je zaključil z njenim DA. Sedaj načrtujeta poroko. Ona zagotovo brska po vseh mogočih člankih in revijah in zbira informacije, kaj je najpomembnejše pri organizaciji čarobne poroke, kako se lotiti dela, katerih pravil ne smeta kršiti, katerim napakam se izogniti pri poročnem plesu… Ti si na drugi strani trenutno še povsem miren. Nekoliko te (občasno) vznemirjajo zahteve po tem, da z njo deliš veselje in in vse drugo, kar je še v naboru čustev, ki spremljajo to agonijo zbiranja poročnih informacij. Razumljivo – težko je uskladiti odnos do poroke pri obeh v istem obdobju.

Zagotovo si že pomislil na to, kako bo vse skupaj sploh izgledalo. Ker si je za nas (pripadnike močnejšega spola) poroko po navadi težko tudi dejansko predstavljati, ostane zgolj pri nekaj nejasnih slikah, ki so večinoma copy-paste porok, na katerih si se (po takšnem ali drugačnem ključu) znašel v preteklosti. Brez skrbi, sčasoma te bo bodoča nevesta tako ali tako pripravila do tega, da bosta oblikovala operativne cilje, s katerimi si boš jasneje predstavljal, kako bo vse skupaj izgledalo.

Vendar pa ne pozabi: Dobro je, da si na dan D samozavesten in pripravljen na šov, ki te bo čakal tega dne. Dobro je, da veš, kaj si kot ženin želiš. Prej ali slej boš moral svoje želje predstaviti tudi njej, svoji bodoči nevesti. Zagotovo bo srečnejša, če bo videla, da si že vsaj malo razmišljal o svojem zunanjem izgledu na dan poroke. Ne odlašaj, da ne bo prepozno in neizogibno – izkopal boš isto kombinacijo oblek in čevljev, ki si jih nosil zadnjih nekaj formalnih dogodkov, in se jezil glede vseh dodatnih obveznosti, ki si si jih nakopal tik pred zdajci.

V nadaljevanju te čaka 5 stvari, ki igrajo pomembno vlogo pri tvojem izgledu in tvoji vlogi bodočega ženina. Oglej si spodnji seznam in dobro premisli, kaj si želiš. Saj veš – ne zato, ker bi te zanimalo, temveč zato, ker želiš biti enakopraven v načrtovanju, in narediti vtis nanjo (in nase).

 

Smoking ali obleka?

Prva na seznamu je pomembna dilema: smoking ali večerna obleka. Da smo si na jasnem – niso vse obleke enake. Dandanes je zagotovo opaziti ogromno različnih možnosti formaln(ejš)ih oblačil in ni boljšega časa, v katerem bi se lahko poročil, kot je ta. Izbira poročnih oblek še nikoli ni bila tako pestra.

Torej – kaj izbrati? Da se boš lažje odločil (ali vsaj sodeloval pri odločitvi), je dobro vedeti naslednje: razlika med smokingom in obleko je v osnovi v uporabi dodatnega materiala na vidni strani. Po navadi je zavihek smokinga, rob žepa in podlaga gumbov na rokavih prevlečena s satenom ali usnjem. Podobni detajli se načeloma nadaljujejo tudi na hlačnem delu smokinga. Vendar vedi, da to ni edina razlika. Skupen nabor značilnosti smokinga je, da je v primerjavi z obleko bolj formalen, uglajen in ekskluziven.

Pri tem je pomembna sporočilnost, ki jo želiš zavzeti – z obleko boš izkazal svojo zrelost in enakopravnost, s smokingom pa boš resnično izstopal oz. stopil na naslednjo stopničko formalnosti. Če je torej obleka neveste izjemno bogata, prav tako pa tudi lokacija obreda in sam obred, je smiselno razmisliti o smokingu.

Obutev

Kot je omenjeno že v prvi točki, živimo v čudovitem času, ki nas resnično spodbuja k osebnemu izrazu tudi pri tako tradicionalnih obredih, kot je poroka. Tako ni nič novega in neobičajnega, če par k svoji obleki doda nekaj modernega, nenavadnega, vse dokler je to v mejah estetsko prijetnega in njunega. Torej – mokasini, gležnjarji, elegantni čevlji ali morda allstarke? Odločitev zagotovo ni preprosta. Naš nasvet pa je, da sta z nevesto usklajena in da imata pred seboj sporočilnost vajinega izgleda – če je poroka polna glamurja, naj temu sledita tudi vajini obleki in obutev. Če boš nosil smoking, nanj zagotovo ne obuvaj allstark. In obratno – če boš v laneni obleki, zraven skoraj zagotovo ne obuvaj elegantnih bleščeče poliranih večernih čevljev. V mislih imej tudi njeno obutev – lepo je, če najdeta skupno temo in jo podpreta tako v obleki kot v obutvi.

 

Obutev, primerna za poročni ples

Kravata ali metuljček?

Sedaj, ko si že opravil z dilemo “smoking ali večerna obleka”, je potrebno opraviti z novo dilemo: metuljček ali kravata? Naj že takoj razčistimo – najsi gre za kravato ali metuljček, v obeh primerih boš s tem popestril moško poročno obleko, dodal piko na i in se barvno uskladil z nevestino poročno obleko. Kaj torej upoštevati pri odločitvi? Predvsem vsebino prve in druge točke. Metuljček je znan po svoji ultra-formalnosti, je manjši in s tem ne vleče pozornosti nase in na prsni koš. Posledično ima lahko opazovalec več pozornosti usmerjene na obraz. Kravata (klasična ali ozka) je na drugi strani pogosteje dodatek, ki se nosi k obleki. Če torej uporabiš kravato na smokingu, bo ta izpadel manj formalno.

Prednost kravate je možnost nešteto kombinacij z vzorci in barvami, ki se podajo k obleki ali poudarijo katerega od detajlov poročnega obreda. Prav tako s svojo podolgovato obliko optično zoža postavo.

Metuljček bo na drugi strani zaradi majhnosti in horizontalne usmerjenosti pustil večji prostor na prsnem košu, kar lepše izgleda na športnejših postavah.

detajl kravata obleka

Ura

Znan je rek, da je poleg poročnega prstana le še ročna ura primerna kot nakit za pravega moškega. In naše mnenje je, da je ura več kot le del nakita – tako kot obleka, dodatki in obutev je tudi ura sredstvo, s katero predstaviš zgodbo.

Prav ure so, še posebej tiste podedovane (t. i. vintage classics), nosilke zgodb. Tudi nakup nove ure je vstop v urarsko zgodovino znamke ure in vrednote, ki jih ta zavzema in predstavlja. Obenem mnoge ure ponujajo čudovit prostor za posvetilo. Sicer tega ne velja posploševati, zagotovo pa ni potrebno vztrajati pri posvetilih tam, kjer je ura že tako bogata ali je njeno ohišje v polnosti izkoriščeno s številčnico in stekelcem.

Če si se odločil za zrel korak in boš na poroki nosil uro, si postavi nekaj ključnih izhodišč za razmislek, da si boš olajšal izbor:

  • svoja, nova ali rabljena (z rabljeno mislimo ikone horologije, ki so skrbno vzdrževane)
  • cenovni okvir (dražje ni nujno tudi boljše, predvsem ne s horološkega vidika)
  • prestižn(ejš)a znamka ali oblika/mehanizem (znamka pripoveduje zgodbo, oblikovalski elementi pa dobro sodelujejo s tvojim izgledom)
  • čista številčnica ali ne
  • vrsta mehanizma (kvarčna, mehanska ura ali ura z avtomatskim navijanjem – več o tej dilemi na povezavi)
  • usnjen oz. kovinski pašček ali pašček iz umetnega materiala.

Ne glede na tvoj izbor pa velja naslednje – ura naj izkazuje tvojo zrelost ob tako pomembnem koraku v življenju in obenem pripoveduje tvojo edinstveno zgodbo.