Poročni ples je eden od običajev, ki ne izhaja iz našega tradicionalnega okolja. Kljub temu se je vseeno dodobra usidral med skorajda obvezne elemente poročnega dne.

Bistvo poročnega plesa je otvoritev plesišča in povabilo svatom, naj se pridružijo neformalnemu delu slavja. S plesom se mladoporočenca predstavita (in preizkusita) tudi v drugačni luči, namreč kot odrasla posameznika, ki sta prerasla fazo zaljubljenosti. S plesom zmoreta prikazati usklajenost, kakršno bosta odtlej živela tudi kot zakonca.

Mnogo parov doživlja ta del večera kot izjemno stresen. Kakor izrazijo nekateri pari, je stresna že misel nanj. Da bi bodočim mladoporočencem vsaj nekoliko olajšali delo, smo pripravili kratek prispevek z nasveti, kako se kar najbolje pripraviti na vajino plesno točko. V njih smo predstavili najnovejše sodobne trende za plesne točke na poročnih slavjih.

 

Poročni ples je tradicionalen in mnogi ga želijo kot takega tudi videti

Torej, kaj je primerno za poročni ples? Mora resnično biti tradicionalno obarvan? Na to vprašanje je težko odgovoriti enostransko. Tradicija namreč narekuje ustrezen vrstni red plesalcev na poročnem plesišču. Naše mnenje je, da je odločitev predvsem v rokah mladoporočencev.

 1. Tradicija predvideva prvi ples mladoporočencev.
 2. Temu sledi ples nevestinega očeta z nevesto in ženina z nevestino mamo.
 3. Zatem nevestin oče pleše z nevestino mamo, medtem ko ženin povabi na plesišče svojo mamo. V zaključnem delu skupaj zaplešeta še ženinova starša.
 4. V nadaljevanju sledi ples prič z mladoporočencema, nato pa se na plesišču pridružijo še preostali gostje.

Tradicija je lahko tudi prilagojena. To je pogosto v primerih, kjer izvedba v zgoraj zapisani obliki ni mogoča ali pa imata mladoporočenca drugačne želje.

 

Vsi imajo radi šov

Pari dandanes postajajo vse bolj ustvarjalni pri načrtovanju svojih poročnih plesov. Tako lahko ob hitrem iskanju na kanalu YouTube ali splošno na spletu najdemo nešteto različnih variacij korakov in koreografij.

Poročne plese lahko grobo razdelimo v naslednje skupine:

 • do potankost domišljena koreografija kombinacije LA-STA plesov
 • ples presenečenja, ki je namenjen razbijanju ustaljene rutine na porokah; navadno se začne z mirnejšim romantičnim plesom in  se nadaljuje z živahnejšim plesom, ki navzoče zabava s sodobnejšimi plesnimi koraki
 • skupinski nastop, v katerega so vključeni nekateri (bližnji) svatje; vaje za nastop so tudi odlična priložnost za svate in bodoča mladoporočenca, da se med seboj povežejo na edinstven način in tako prispevajo k nepozabnim predporočnim pripravam.

Poročni ples je potrebno ponotranjiti

Ne glede na to, kakšno odločitev sta sprejela glede poročnega plesa, je pomembno, da v plesu uživata. Nešolanim plesalcem je namreč nemogoče skriti nelagodje na plesišču.

Da bosta lahko uživala, je potrebno premisliti naslednje stvari:

 • kakšno je vajino plesno znanje: pari, ki niso vešči plesa, zagotovo težje izražajo samozavest na plesišču vsem na očeh
 • kako se počutita eden ob drugem, ko sta v neobičajni situaciji in izpostavljena
 • ali je bolje slediti tradiciji, kjer sta izpostavljena zgolj vidva, ali alternativnim oblikam poročnih plesov, v katere so vključeni tudi nekateri svatje
 • katero glasbo izbrati.

Načrtujta svoj poročni ples

Plesne točke ne puščajta vnemar do zadnjega trenutka, saj bosta to tik pred poroko obžalovala. Stres se ob bližanju dnevu, ko si bosta rekla DA, stopnjuje. Pomembno je, da se na ples pripravita do te mere, da se z njim ne bosta obremenjevala vse do večera in s tem uničila vajinega poročnega dne.

Zabava je nadvse pomembna

Nihče noče na plesišču gledati resnih obrazov in sočustvovati z nastopajočimi, ki težko skrivajo svojo nelagodje. Nikar ne pozabita na to, da sta več vredna pristnost in smeh kot pa brezhibno načrtovana ceremonija.